joi, 6 februarie 2014

Un altfel de artă

Ce face o femeie cand este parasita de iubit?!... se inchide in casa si plange, mananca excesiv de multe dulciuri, pune la cale planuri de recucerire sau de razbunare?! Dar cand despartirea are loc prin...email? Atunci lucrurile o iau complet razna iar discutiile cu prietenele pe aceasta tema devin interminabile? Un fel de Carrie Bradshaw si povestea cu post it-ul?!




Ei bine, Sohpie Calle este femeia care a făcut dintr-o despartire o opera de arta moderna, expusa la Bienala de la Veneția in 2007. Dupa ce primeste un email prin care este instiintata ca relatia cu Mister X s-a incheiat regretabil, Sophie nu da reply ci forward. Ea roaga 107 femei sa interpreteze mail-ul primit, in moduri diferite, fiecare dupa cum il intelege. In felul asta textul este transpus pe o linie melodica, este reordonat intr-un joc de cuvinte, devine un rol interpretat de o actrita si multe altele. 

Rezultatul?! O opera expusa la pavilionul francez al Bienalei de la Veneția. Artista franceza face din viata personala o opera de arta. Nu stiu daca la final a reusit sa inteleaga textul in propria maniera, dar oricum Take care of yourself (numele operei, dat de fraza de incheiere a mail-ului) este o creatie inedita care prezinta modul in care 107 femei trateaza sfarsitul unei vieti de cuplu.  



I received an email telling me it was over.
I didn't know how to respond.
It was almost as if it hadn't been meant for me.
It ended with the words, "Take care of yourself."
And so I did.
I asked 107 women (including two made from wood and one with feathers),
chosen for their profession or skills, to interpret this letter.
To analyze it, comment on it, dance it, sing it.
Dissect it. Exhaust it. Understand it for me.
Answer for me.
It was a way of taking the time to break up.
A way of taking care of myself.