joi, 13 februarie 2014

Culorile Portugaliei

Regiunea Aveiro trebuie sa fie una din cele mai colorate din Europa, fiind destinatia mea preferata din Portugalia. Aerul provicial al oraselor de coasta, simplitatea localurilor, gastronomia si arhitectura deosebite fac din aceasta regiune o destinatie unica de vacanta. Va propun o plimbare prin Aveiro, Costa Nova si Agueda. 

In Aveiro se poate ajunge foarte usor cu trenul, din Porto, pentru doar 13 euro dus-intors, iar calatoria dureaza aproximativ o ora si jumatate. Primul obiectiv turistic din Aveiro este chiar gara, cu ceramica pictata in celebrele nuante de albastru (azulejos). In fata garii se afla principalul bulevard al orasului (Avenida Doutor Lourenço Peixinho), de unde orice autobuz va poate duce in zona portului si a centrului vechi, care este o adevarata explozie de culori. Aici puteti face o plimbare cu barca si o vizita in piata cu obiecte artizanale. Va recomand sa luati masa in Largo da Praça do Peixe (chiar in spatele pietei), la unul din restaurantele de pe malul apei. Veti putea admira spectacolul vietii cotidiene al locuitorilor din Aveiro (mai ales intinsul rufelor la uscat pe strada) si veti manca o masa delicioasa cu doar 5 euro. Caci Aveiro este departe de capitala si de intreaga Europa cu preturile ei mari, iar meniul zilei, cu doua feluri de mancare (din care nu lipseste pestele prospat) si un pahar cu vin chiar costa cinci euro. 

Daca Aveiro nu v-a convins din punct de vedere cromatic, pregatiti-va atunci pentru ceva si mai intens. Din piata centrala luati autobuzul spre Costa Nova do Prado (aproximativ 4 euro dus-intors), un sat pescaresc renumit printre surferii pasionati, aflat la 12 km de Aveiro. Acest sat pitoresc arata parca ireal de frumos, cu casele sale in dungi colorate, vopsite asa de locuitori tocmai pentru a contrasta cu nuantele nisipii din jur. Satul poate fi strabatut la pas, dar neaparat trebuie sa ajungeti la malul oceanului (nu inainte de a traversa plaja inalta batuta de un vant puternic) si in piata din centru, pentru obiecte de ceramica traditionale si pentru tarabele cu fructe de mare proaspete.

Daca aveti timp, odata intorsi in Aveiro, puteti face o plimbare si pana in Agueda. 30 de minute cu trenul pentru a vedea un orasel ale carui imagini au facut inconjurul lumii in ultimii doi ani datorita proiectului sustinut de Umbrella Sky Project. Sigur ati vazut pe internet vreo poza cu o strada acoperita cu umbrele colorate. Ei bine, acest taram de poveste a existat in fiecare vara, in ultimii doi ani, in Agueda! Expozitia urbana a umbrelelor a transformat strazile orasului intr-un loc magic. 

Asadar, daca v-ati plictisit de culori terne si vreti sa vedeti altceva, stiti unde sa mergeti! 

Almost forgot...nu cautati sa cumparati ghiduri turistice ale acestei regiuni din Romania! Din fericire, nu este o destinatie foarte cunoscuta inca! Tocmai asta e farmecul acestor orase, ca lucrurile sunt firesc de naturale,  si ca nimic nu a fost construit special pentru a atrage turistii din intreaga lume (poate doar instalatia de umbrele). Exista bineinteles turisti si in aceasta zona a Portugaliei, dar nu va veti simti sufocati de numarul lor in nicio clipa. 
Si, nu va faceti grji, la orice punct de informare turistica din Portugalia veti gasi harti cu toate orasele mai mici, inclusiv Aveiro si Agueda.