miercuri, 3 septembrie 2014

Vacanta in Romania #1

De obicei vacantele sunt asociate cu calatorii indepartate, in afara tarii. Poate din dorinta de a descoperi alte culturi dar si de a te detasa de peisajul pe care il stii deja, uneori obositor... Dar ce-i de facut si de vazut daca decizi sa ramai in tara si daca nu ai timp sa strabati drumul pana in Maramures? 
Am facut experimentul asta in aceasta vara si am cules informatii atat despre locuri care merita vazute cat si despre lucruri/drumuri/locuri care ar trebui evitate. 

Incepem asadar calatoria pe drumul spre Brasov si ajungem in Tara Fagarasului. Nu departe de Bucuresti (adica la cateva ore de mers cu masina), trecand prin sate cu biserici fortificate, dai peste obiective pentru care merita sa te opresti (macar pentru cateva fotografii). Satele dinspre Fagaras nu au pensiuni ca pe Valea Prahovei dar nu sunt nici foarte traditionale, insa iti poti da seama cu usurinta ca esti intr-o zona in care viata are un alt ritm, in care oamenii se imbraca frumos duminica si merg in grup la biserica, in care bunicutele stau la poarta si fac cu mana masinilor care trec (destul de putine la numar). Lasandu-te pierdut pe drumul asta ajungi in satul Ohaba. Nu e pe harta turistica a Romaniei dar merita sa urmezi indicatorul spre Moara cu apa din sat. Ajungi in fata unei curti inundate in flori si verdeata, unde te va intampina familia Popa, morarii povestitori care iti vor spune totul despre moara veche din 1873. 
Poti sa te si cazezi in casa familiei, insa preturile sunt putin cam mari pentru confortul oferit (100 de lei pe noapte pentru o camera dubla), mai ales daca esti genul de persoana care are bunici la tara si care nu mai este impresionata de un pat cu cerga deasupra. 



















Ne continuam asadar drumul spre Fagaras, pentru a ajunge la Calbor. Cum se ajunge aici nu as putea sa va spun exact pentru ca GPS-ul si harta nu prea te ajuta, insa indicatiile localnicilor sunt foarte folositoare: treci Oltul, traversezi colina care inconjoara satul si mai intrebi de-acolo (chiar asta este sfatul pe care il primesti des in zona asta). In Calbor nu ai unde sa stai decat la Pensiunea 249, singura din sat, denumita in mod pretentios si Country Club. Nu ai semnal la telefon (decat in holul pensiunii), nici internet. Ai insa liniste, teren de sport, piscina, un bucatar priceput si un vin al casei foarte bun. Locul nu este nici foarte cunoscut, asa ca nu te vei inghesui la masa cu alte zeci de familii. Asadar o alternativa foarte convenabila pentru Valea Prahovei, overrated, overcrowded... 

Data viitoare inceram sa mergem spre Viscri si vedem noi unde-ajungem pana la urma... 

Pe curand!