sâmbătă, 5 octombrie 2013

Lecturi de toamna

Toamna se-aduna lecturile. E vremea cand stam mai mult in casa, incepem sa bem ciocolata calda si citim. Si nimic nu emai frumos ca o carte ce te captiveaza de la prima pagina, o poveste al carei final trebuie sa il stii cat mai repede. 
Asadar, iata doua recomandari de lectura, foarte diferite ca stil: 

Doamnele de marți, Monika Peetz
cartea apărută la Baroque Books este un roman de aventura dedicat exclusiv femeilor. O poveste delicioasa despre viata, prietenie, sacrificii si loialitate, cu pasaje pline de umor. 
Asa cum sugereaza titlul, cartea spune povestea unor femei care se împrietenesc in timpul unui curs de franceza si care se intalnesc in fiecare luna, intr-o zi de marti, timp de 15 ani. Cele cinci prietene, provenind din medii diverse si cu temperamente cat se poate de diferite, pornesc, ca in fiecare an, intr-o calatorie, la finalul careia niciuna dintre ele nu va mai fi la fel. Dar nu va imaginati prea multe momente de spiritualitate profunda; romanul continua sa fie unul realist si plin de haz. 





Un long chemin vers la liberte, autobiografia lui Nelson Mandela
Toata lumea a auzit de Nelson Mandela, de apartheid si de lupta sa pentru apararea drepturilor negrilor. Dar oricine vrea sa stie ceva mai mult despre omul Nelson Mandela, despre cum s-a desfasurat in realitate lupta sa, trebuie sa citeasca aceasta carte. Te rascoleste, te emotioneaza (uneori pana la lacrimi), te impresioneaza. Nu cred ca exista multi oameni pe lumea asta care sa puna idealul lor in fata propriei vieti, care sa lupte cu convingere si perseverenta in ciuda tuturor obstacolelor, timp de peste 30 de ani. 
Pe langa pasajele lungi cu discursurile sale politice (peste care este mai greu sa treci daca nu esti amator al genului, dar care trebuie citite pentru a intelege lupta sa), cartea povesteste viata lui Nelson Mandela, de la copilaria din Transkei, pana la anii de detentie si primul mandat de presedinte al Africii de Sud.  

Am citit multe carti despre oameni care au marcat istoria lumii, insa nimic nu m-a emotionat mai tare ca lupta lui Nelson Mandela. Aceasta este o lectie de viata. 






P.S Cartea nu a fost tradusa in romana, din pacate. Dar o puteti citi in franceza sau engleza.