joi, 29 august 2013

What Portugal is all about - part one

O saptamana in Portugalia, 6 orase vizitate, vin si multe lucruri descoperite. Iata rezumatul calatoriei in tara muzicii fado: 

Porto





Prima seara petrecuta in Porto nu a fost un succes. Oras vechi, a carui istorie incepe in secolul IV, Porto este face parte din patrimoniul Unesco, insa arata mai degraba ca un muzeu abandonat. Strazile sunt cam murdare si pline de oameni fara locuinta care zac turmentati pe trotuare- un peisaj dezolant pentru un oras care promitea atat de multe. Dar lasand asta la o parte, Porto este un oras interesant, in care influenta maura se observa la tot pasul (mai ales in arhitectura si sculptura). Case mici si colorate, strazi inimaginabil de inguste, o linie de tramvai din secolul 18, ceramica viu colorata si multe biserici - un adevarat spectacol in care istoria si viata obisnuita a locuitorilor se imbina perfect. 

In Porto nu veti gasi prea multe cafenele moderne (nu exista Starbucks), ci mai degraba multe cofetarii clasice in care puteti alege unul din sutele de deserturi delicioase alaturi de o cafea. Orice fereastra are o sfoara pe care sunt agatate rufele la uscat iar piațetele sunt impodobite cu flori de plastic si luminite ca penru o fiesta del barrio. Portughezii sunt foarte religiosi asa ca veti intalni statui ale sfintilor la tot pasul. Sunt si mari iubitori de fotbal, fularele si steagurile echipelor de fotbal fiind nelipsite de la geamuri sau din cafenele. In Porto timpul pare sa se fi oprit in loc intr-un mod foarte pitoresc, pentru ca desi este al doilea ca marime din Portugalia, inca mai pare un oras mic de provincie (cel putin in centrul istoric) in care toata lumea se cunoaste si are tabieturi bine stabilite.  









 Iata, mai pe scurt, cateva lucruri pe care trebuie sa le faceti in Porto: 

1. O plimbare cu tramvaiul vechi: biletul costa 2.5 euro (mai mult decat un autobuz obisnuit) iar cu tramvaiul numărul 1 puteti vedea casele vechi de pe malul raului Douro si Ponte Luis. Puteti lua apoi funicularul pentru a ajunge in centrul istoric al orasului. 





2. Incercati pastel de nata sau oricare dintre deserturile traditionale la una din cofetariile din oras. Un lucru e sigur in Portugalia: au cele mai bune prajituri de casa!










3. Luati masa in piata Bolhao. Restaurantele din piata nu au stele Michelin dar servesc peste luat chiar de la tarabele pescarilor si ofera o experienta culinara unica. 









4. O plimbare pe strazile centrului istoric, bisericile cu arhitectura baroca si ceramica pictata va vor incanta privirea. Intrati si in gara São Bento pentru a admira picturile de pe ceramica ale lui Jose Colaco, unul dintre cei mai importanti pictori azulejo. 









5. Incercati mancarea traditionala si vinul de Porto. In oricare din pietele orasului gasiti restaurante cu mancare traditionala (care nu pot spune ca e neaparat delicioasa, dar merita incercata). Portughezii mananca mult, gras si amestecat (trei tipuri de carne in acelasi preparat sau trei garnituri diferite in aceeasi portie). Dintre felurile cele mai cunoscute puteti incerca: bacalhau con natas (un fel de lasagna cu cod -absolut delicioasa), migas (o salata din crutoane trase la tigaie, cu ierburi si seminte de pin, servita impreuna cu carne de vita). Despre vinul de Porto...to be continued, some other day!