marți, 19 februarie 2013

Cuba himerică și captivantă



La sosirea pe aeroportul din Varadero, dominat de turiști și cu doar trei zboruri pe tabelă, Cuba te întâmpină cu aerul cald și umed al Caraibelor, cu sunetul păsărilor exotice, cu oameni veseli și prietenoși



Pornim către hotel cu un autocar pus la dispoziție de compania locală de transport,  TransGaviota. Iluminatul public lipsește în Varadero, deși stâlpii există. Din loc în loc se văd primele semne ale propagandei, afișe cu Che Guevara și sloganuri de genul Nuestro futuro: la paz.
La intrarea în zona hotelurilor există un punct de control al poliției. La fel și la intrarea in zona resort-urilor de 5 stele, majoritatea situate spre nordul peninsulei. Inițial am crezut că aceste puncte de control au legătură cu securizarea zonei turistice, după aceea am aflat că  acestea sunt prezente pe orice drum național, la câțiva kilometri distanță unele de altele.
În autocar, ghidul ne face o prezentare a stațiunii și ne oferă câteva informații, mai mult sau mai putin folositoare (ca pentru turiștii care nu știu la ce să se aștepte și care nu au făcut un research înainte de a pleca în Cuba): poziționarea geografică a peninsulei, povestea celor două monede (CUC pentru turiști și CUP pentru localnici). Binevoitor, acesta ne avertizează că apa de la robinet are iz de clor și că mulți localnici vor încerca să ne vândă trabucuri contrafăcute  Turiștii canadieni au părut puțin surprinși.  Noi, est-europenii, nu am schițat niciun gest de uimire.  

După o trecere pe la multe hoteluri, am ajuns: Iberostar Laguna Azul, 5 star resort, cu un aspect colonial, primitor.   




În Cuba serviciile te surprind și poți fi nemulțumit  dacă nu știi în ce situație economică precară se află țara. Un hotel de cinci stele de aici, deși curat și cu destule facilități,   nu seamănă cu unul din Europa. Întâlnești la tot pasul mici detalii care fac diferența:  apa oferită la restaurant este de la robinet, cocktail-urile sunt servite în pahare de plastic refolosite, și lista poate continua.

Cine vine în Cuba pentru lux, a greșit destinația. O călătorie în Cuba este  o lecție de viață.   

Știam deja că regimul comunist cubanez pune mare accent pe educație și sănătate, și am observat încă de la intrarea în țară că majoritatea cubanezilor au o dantură “hollywoodiană” și că nimeni nu este pierdut când spunem că suntem din Romania, toată lumea reacționează prompt : “Bucharest! Europe!” 
Cubanezii sunt veseli și sunt toți amigos, vorbesc și dansează mult. Femeile cu forme voluptoase, scoase în evidență de haine cât mai colorate și mulate, care  își unduiesc perfect trupurile pe ritmuri de salsa și rumba, nu sunt un mit.  

La hotel, încă din prima seară, primim oferte pentru excursii private în Havana. Nu sunt puțini cei care cunosc un șofer cu o mașină retro, gata să ne plimbe o zi prin toată Havana, pentru 150 de CUC (aproximativ 110 euro). Dacă la început suma ni s-a părut rezonabilă pentru o astfel de excursie, mai târziu aveam să aflăm că aceasta este o avere pentru posesorii de mașini retro, principala lor sursă de venit.





Din punct de vedere gastronomic, Cuba nu este un paradis, pentru că resursele sunt extrem de limitate. Cubanezii pregătesc însă mâncăruri delicioase din ingrediente simple : carne de pui sau porc, orez, cartofi dulci, fasole și multe banane, servite ca desert când sunt coapte (maduro) sau asemenea cartofilor prăjiți înainte de a se coace (mariquitas). Fructele de mare sunt destul de rare, majoritatea restaurantelor servind doar creveți și homar la grătar. Se găsesc insă fructe proaspete din belșug : ananas, pepene, mango, papaya și guava. Iar deserturile de casă și înghețata (cea mai bună este Coppelia) sunt delicioase. 











Deși nu vei pleca înfometat din Cuba, nici nu vei putea spune că ai trăit o experiență culinară deosebită, bucătăria tradițională fiind destul de sărăcăcioasă. 


Ca să uiți de asta, cubanezii îți vor oferi rom, mult rom. Simplu sau în cocktail, Blanco sau Especial, Havana Club este peste tot, o emblemă a țării, de care cubanezii sunt foarte mândri. De obicei sticla de rom este pusă pe bar, pentru ca orice client să își toarne în voie. Cele mai bune cocktailuri sunt cele cu suc din fructe proaspete, deoarece Cubanezii au propria lor Coca Cola (TU Cola) care nu este deloc gustoasă. Așadar, Cuba libre nu este cel mai bun cocktail de aici, ci Piña Colada.   





Cuba este fascinantă și prin ritmurile sale delicioase. Muzica tradițională dar și jazz-ul răsună de peste tot. Instrumentele africane (maracas, bongos și marimbula) și muzica populară melodioasă, cu ritmurile ei senzuale, au adus succesul formațiilor cubaneze. 




  
Însă adevărata fascinație a insulei trebuie descoperită în afara enclavei turistice, Varadero. Cuba și dualismul ei uluitor ies la iveală în seducătoarea Havana.

Va urma...